top of page
Снимка на автораБлагодаря Bookstore

АКТУАЛНОСТИ: "Ад"-ът на Данте с нов тираж

Издателство "Кръг" пуснаха нов тираж на уникалното издание на ренесансовата класика, украсено с феноменалните гравюри на Гюстав Доре



Снимката е от официалния сайт на издателството

"Кръг" се превръна в едно от моите любими издателства през последните няколко години. Вниманието към детайла, оформлението, качествения превод и добрата реклама са много печеливша формула. Добрият вкус не е задължително нещо, до което ние "простосмъртните" не можем да се докоснем, напротив! Все по-красиви книги виждаме по рафтовете в книжарниците, все по-стойностни. Заслужава си да обърнем внимание именно на тези, положителни явления и да стоим настрана от безпричинното хулене и хейтърско недоволство, което обилно се лее в социалните мрежи и интернет пространството.



700 години от смъртта на Данте Алигиери


Първият тираж се появи през лятото на 2021-ва, с което от издателството отбелязаха юбилейната годишнина от смъртта на поета. Епичното пътешествие в дълбините на Ада, през което Данте и неговият водач в обиталището на мъртвите - Вергилий ни повеждат е още по-силно и по-въздействащо, именно с това оформление. "Ад"-ът е първата част от "Божествена комедия", която поетът завършва напълно през 1320 г., само една година преди неговата смърт.


Пътят на душата преминава през "Ада", "Чистилище"-то и накрая, ако е заслужила остава в "Рая". Това са трите части от невероятното поетично, религиозно и философско произведение, превърнало се в образец на ренесансовата литература. Безспорно "Ад"-ът е най-популярната от трите части и най-въздействащата. Символите, които са заложени в песните, препратките към действителни исторически събития и лица, моралните ценности, които поетът величае са нелеки за асимилиране, но преводът на Константин Величков и неговите подробни обяснения под линия, значително помагат за внимателното вникване в Дантевия Ад.

Прекрасен превод от Константин Величков и драматични илюстрации от Гюстав Доре


Коя е най-въздействащата част от "Божествена комедия" според Вас? Коментирайте по-долу и споделете мнението си за това прекрасно издание.


Източници:

Подобни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page