top of page
Снимка на автораБлагодаря Bookstore

Жаждата за живот в книгите на Рута Сепетис


Рута Сепетис и нейните книги поставят интересни теми, към които все по-малко съвременни писатели се обръщат, особено, ако произведенията им са насочени към младата аудитория. Сепетис определя себе си като „търсач на изгубени истории“ и това наистина е вярно. Сюжетите ѝ са богати, емоционално наситени, дълбоки и базирани на сериозни и дългогодишни проучвания. Например за написването на „Фонтани на мълчанието“, Рута прекарва седем години в търсене на информация. Това включва: пътувания до Испания, цялостно потапяне в тази непозната за нея страна, внимателното изследване на дипломатическите връзки между Испания и САЩ и редовни посещения в Националната библиотека в Мадрид. Нейните творби са социално, морално и исторически ангажирани. Приемат се добре от читатели на всякаква възраст, защото са фактологично богати и човешки трогателни. В тях главни герои са свободолюбиви младежи, които мечтаят за един по-добър свят, независимо дали става дума за Испания на Франко или Румъния на Чаушеску.



Героите на Рута са принудени да пораснат преждевременно, принудени от политическите обстоятелства и историческите събития, на които те стават свидетели, на които те стават... жертви. И това не прави творбите ѝ леки. Те са като албум със спомени – горчиви, страшни и болезнени. В интервю за официалния си канал в YouTube, по повод написването на „Фонтани на мълчанието“, Рута споделя, че хората, които е интервюирала са такива, които искат да си спомнят и такива, които искат напълно да забравят.


На българския пазар има четири нейни книги, които се радват на голяма популярност. През 2017 г. е преведена драматичната „Сол при солта“, която възпява загиналите в най-голямото корабокрушение на 20-ти век по време на Втората световна война, където загиват 9434 души (цивилни и деца). През 2020-а излиза „Фонтани на мълчанието“, която ни пренася в слънчева Испания, за да разкаже тъжната история на откраднатите деца от режима на Франко. „Пепел в снега“ е преведена през 2021 г. и е с екранизация. Книгата отразява смразяващата история на Лина от Латвия, Съветската военна полиция жестоките репресии на Сталин. Последната книга (2022 г.) „Трябва да те предам“ – тъжно близка до нас, не само географски, е за седемнайсетгодишния Кристиан, вербуван насилствено от Секуритате – румънският еквивалент на нашата „Държавна сигурност“. Кристиан е принуден да предаде буквално най-близките си, съобщавайки всичко за тях на властите. Във всички тези книги напрегнато се преплитат чувство за вина, страх, обърканост. Описани са предателства, посегателства, грубо погазване на човешкото изконно право на свободно съществуване. Но и сила, неописуема жажда за справедливост, независимост, кураж, присъщ на младия човек.




Препоръчваме и четирите книги, защото те ни напомнят, че миналото не е просто скучен абзац от учебниците по история. Миналото е закодирано във всеки един от нас и се е случило, за да ни напомня, какви можем да бъдем. Добри или лоши. Ние избираме.


Очаквайте ревютата скоро!






14 преглеждания0 коментара

Подобни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page